Sir George Pearce

George Pearce var en australiensisk politiker som var senator för västra Australien från 1901-1938. Han föddes i södra Australien i en liten stad som heter Mount Barker. När han var elva år gammal lämnade han skolan och började jobba som snickare. Då detta inte passade honom valde han istället att flytta till västra Australien och gav sig in i politiskt arbete.

Pearce var en av grundarna till det socialdemokratiska partiet i trakten och blev alltså 1901 en av senatorerna i parlamentet. Efter att partiet splittrades år 1916 valde dock Pearce att byta till ett rationalistiskt parti. Han är främst känd för sitt jobb som försvarsminister, vilket han hade under flera år. Han har även rekordet som den som suttit längst som senator i 37 år.

Sir George Pearce tidiga liv

Pearce föddes 1870 och var det femte av elva barn. Hans far var en smed och hans mor var en hemmafru från London. Han växte upp i den lilla byn Redhill och gick i den lokala skolan tills han var elva år. Vid denna tidpunkten lämnade han som sagt skolan och utbildade sig till snickare. Tyvärr var det svårt för honom att finna jobb.

Början på hans politiska karriär

Pearce gjorde sig först ett känt namn när han ledde en byggnadsstrejk som gjorde att han blev svartlistad. Det var också under denna period som han träffade sin fru, som han fick två barn med. Han var helt självutbildad både i ekonomi och politik och lyckades med detta ta sig ända till senaten. 1908 blev han vald till försvarsminister för första gången.

Fortsättningen på den politiska karriären

Pearce var även delaktig i politiken under den tid som Australien deltog i första världskriget. Pearce tyckte då att landet behövde införa värnplikt men detta höll inte majoriteten av partiet med om. Han valde då att lämna partiet och grundade ett nytt tillsammans med några partikollegor. Han var under en kort tid premiärminister och ersatte sin kollega Huges som inte befann sig i landet.